پدیده قاچاق کالا و ارز در حقیقت محروم کردن کشور از درآمد مقرر در قانون است ، لیکن نمیتوان عوارض این پدیده را در این مهم خلاصه کرد و هدف نهایی از جرم تلقی نمودن قاچاق کالا و ارز را صرفاً حمایت از درآمدهای دولت دانست. زیرا با دقت در قوانین و مقررات مربوط به قاچاق کالا و ارز بویژه قاچاق سلاح و مهمات میتوان به سیاستگذاریهای قانونگذار در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی پی برد. قانون جدید قاچاق کالا و ارز در سال ۱۳۹۲ تصویب شد و در تیرماه ۱۳۹۵ برخی از مواد آن اصلاح گردید.
قانون جدید قاچاق کالا و ارز
وارد ساختن متقلبانه کالاهایی که ورودشان ممنوع است یا وارد ساختنشان با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی ممکن است، در جهت نپرداختن یا کمتر پرداختن آن حقوق و عوارض، قاچاق محسوب میگردد. وارد ساختن کالاهایی که وارد ساختنشان قانوناً ممنوع است جرم است و نیز آوردن کالاهای مشمول حقوق و عوارض گمرکی بدون پرداخت آن حقوق و عوارض در داخل قاچاق محسوب میشود … به ساحل آوردن یا حمل متقلبانه کالاهای مشمول حقوق و عوارض گمرکی در ساحل در جهت گریز از پرداخت آن حقوق و عوارض، قاچاق خواهد بود. در قانون جدید قاچاق کالا و ارز مصوب سال ۱۳۹۲ نیز قاچاق کالا و ارز هر فعل يا ترك فعلي است كه موجب نقض تشريفات قانوني مربوط به ورود و خروج كالا و ارز گردد و براساس اين قانون و يا ساير قوانين، قاچاق محسوب و براي آن مجازات تعيين شده باشد، در مبادي ورودي يا هر نقطه از كشور حتي محل عرضه آن در بازار داخلي كشف شود. رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه ای ، قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است. سایر پرونده های قاچاق کالا و ارز ، تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است.

وکیل قاچاق در شیراز
مصادیق قاچاق کالا و ارز در قانون جدید
۱- برنگرداندن کالای اظهار شده به عنوان خروج موقت یا کران بری به کشور در مهلت مقرر در صورت ممنوع یا مشروط بودن صادرات قطعی آن کالا.
۲- اضافه کردن کالا به محموله عبوری (ترانزیتی) خارجی.
۳- اظهار کالا به گمرک با ارائه اسناد و یا مجوزهای جعلی.
۴- تعویض کالای صادراتی دارای پروانه، مشروط بر شمول حقوق و عوارض ویژه صادراتی برای کالای جایگزین شده.
۵- اظهار کالای وارداتی با نام یا علامت تجاری ایرانی بدون اخذ مجوز قانونی از مراجع ذیربط با قصد متقلبانه.
۶- واردات کالا به صورت تجاری با استفاده از تسهیلات در نظر گرفته شده در قوانین و مقررات مربوط برای کالاهای مورد مصرف شخصی مانند تسهیلات همراه مسافر، تعاونیهای مرزنشینی و ملوانی در صورت عدم اظهار کالا به عنوان تجاری به تشخیص گمرک.
قاچاقچی حرفهای: شخصی است که بیش از سه بار مرتکب تکرار و یا تعدد جرم قاچاق شود.
۷- خروج کالاهای وارداتی تجمیع شده مسافری و کالاهای مشمول تسهیلات مرزنشینی و ملوانی از استانهای مرزی، بدون رعایت تشریفات قانونی.
۸- ورود، خروجی، خرید، فروش و حواله ارز بدون رعایت ضوابط تعیینی توسط دولت و بدون مجوزهای لازم از بانک مرکزی.
۹- عرضه کالا به استناد حوالههای فروش سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی و یا سایر دستگاهها مشروط بر عدم مطابقت با مشخصات حواله.
۱۰- عرضه کالاهای وارداتی فاقد شناسه کالا و شناسه رهگیری در سطح خردهفروشی با رعایت ماده (۱۰) این قانون.
۱۱- هر گونه اقدام به خارج کردن کالا از کشور، با قصد عدم رعایت تشریفات قانونی به شرط احراز در مراجع ذیصلاح با استناد به قرائن و امارات موجود.
۱۲- سایر مصادیق قاچاق به موجب قوانین دیگر

وکیل قاچاق در شیراز
تمهیدات پیشگیرانه از قاچاق کالا و ارز در قانون جدید
الف- پیشگیری از طریق تعیین مجازات: در این قانون برای کالای مجاز جریمه نقدی از یک تا دو برابر ارزش کالا تعیین و برای کالای مجاز مشروط جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا تعیین و برای کالای یارانهای جریمه نقدی معادل دو تا چهار برابر ارزش کالا تعیین شده است. لکن برای قاچاق کالای ممنوع علاوه بر ضبط کالا از شش ماه تا دو سال حبس و جزای نقدی معادل ده برابر ارزش کالا و تا هفتادوچهار ضربه شلاق کیفر در نظر گرفته شده است و برای قاچاق کالای سازمان یافته و حرفهای دو تا ده سال حبس پیشبینی شده است.
ب) پیشگیری بدون تعیین مجازات: تعیین کارگروه های نظارت بر فرآیند تجارت در کشور در وزارت خانه های صنعت، معدن و تجارت، گمرک و وزارت امور اقتصادی و دارایی و نیز وزارت کشور و همکاری این وزرات خانه ها در پیشگیری از قاچاق کالا و ارز.
۳ سوال متداول از قاچاق کالا و ارز
- آیا برای تحقق جرم قاچاق کالا و ارز حتماٌ باید ارز و کالا از نقطه صفر مرزی خارج شوند؟
برای تحقق جرم لازم نیست کالا و ارز حتماٌ از مرز خارج بشوند در برخی موارد مثل عدم داشتن مجوز قانونی کالا و ارز و کالاهای فرهنگی و تاریخی در داخل کشور نیز قاچاق محسوب می شوند.
- مهمترین دلیل قاچاق کالاهای داخلی به خارج چیست؟
ارزان بودن قیمت برخی از کالاها بویژه سوخت در داخل و گران بودن آن در کشورهای همسایه.
- عوامل بروز قاچاق کالا و ارز کدامند؟
عدم پرداخت سوبسید به برخی از کالاها، ضعف در قیمت گذاری واقعی کالاهای صادراتی، طولانی بودن پروسه های اداری و قانونی و بلااستفاده ماندن و فاسد شدن کالاهای صادر کننده

وکیل قاچاق در شیراز
درخواستی کاربران(اظهارنامه)
در هر اختلاف و ادعایی و یا در عالم حقوق هر مقوله آن نام خاص دارد که شخص حقوقدان یا علمای حقوق، قضاوت، وکلا، مشاورین حقوقی و خلاصه کسانی که به مسائل حقوقی، آگاهی دارند با دیدن آن نام خاص، تبلور آن مقوله حقوقی در ذهن آن ها به وجود میآید و بدون خواندن متن اظهارنامه و یا دادخواست به طور کلی از محتویات آن آگاه خواهند شد.لهذا پسندیده است که در نوشتن، اظهارنامه موضوعات مشخص با نام های خاص، به طور صحیح و درست انتخاب شود که با متن اظهارنامه هماهنگی و تطابق داشته باشد. لازم به ذکر است که ما در قسمت موضوع اظهارنامه باید از نام های خاص آن مقوله حقوقی استفاده کنیم. برای مثال: مطالبه وجه -الزام به تنظیم سند- الزام به تمکین. اعاده امانی خلع ید و هزاران موضوعات دیگر که از مقال این تحقیق خارج است.
همانگونه که در بند دوم بیان شد در این قسمت همانند بند دوم مشخصات شخص مخاطب اعم از حقیقی یا حقوقی ذکر میشود و اقامتگاه او معین می گردد که توضیح آن در بند دوم همین فصل گذشت. لهذا آنچه مهم است نوشتن اسم و آدرس دقیق مخاطب میباشد. زیرا هنگامی که مامور ابلاغ به محل اعلام شده میرود به راحتی بتواند شخص مخاطب را با آدرس تقدیمی پیدا نماید. شایان ذکر است در ارسال اظهارنامه مشخصات دادرسی مخاطب خیلی مهم تر از آدرس اظهارکننده میباشد سپس توصیه می شود نام ونام خانوادگی صحیح و آدرس دقیق مخاطب به نام استان- شهرستان- کوی یا محله- خیابان- کوچه و پلاک، با خط خوانا نوشته شود تا خواندن آن برای همگان سهل و آسان باشد.
آن چه در این باره گفته میشود برای اظهارکننده مهمترین قسمت اظهارنامه می باشد که باید در تقریر و نوشتن آن، طوری رعایت شود که به فرد اظهار کننده نباشد و بر مبنای همین اصل علمای حقوق در تهیه و تنظیم دادخواست، شکوائیه و اظهارنامه به طور کلی در هر یک از این اوراق قضایی بیان می دارند باید به وسیله یک کارشناس امور حقوقی یا وکیل دادگستری صورت گیرد، زیرا افراد ناآگاه، تقریر کلمات و جملاتی به ضرر خود مطالبی اقرار خواهند نمود. لهذا در انجام اقدامات در این مبحث باید خیلی آگاهانه و موشکافانه صورت گیرد. ممکن است وقتی اشخاص خود اظهارنامه را تهیه و تنظیم میکنند و به علت عدم تسلط به مسائل حقوقی، ضمن بیان مطلب خود مواردی مهم اعلام و اظهار کنند که جنبه اقرار داشته و طرف مقابل از آن به ضرر اظهارکننده استفاده نماید. و یا مطالبی را عنوان نماید که حق و حقوق خود را مقید و محدود کند، لهذا طبق نظر آقای بهمن کشاورز توصیه می شود که مطالب تقریری در این قسمت را مختصر و مفید در نظر گرفته و از حاشیه پراکنی و چیزهای جانبی، شخصی به میان نیاورد و از نکات ذیل که از رهنمودهای حقوقی آقای بهمن کشاورز میباشد به کار بریم:
الف: کلمات و الفاظ رکیک به کار نبرید.
ب: مطلبی که میتواند افترا و اشاعه اکاذیب باشد در اظهارنامه ننویسید. مثلا وقتی در اظهارنامه مطالبه طلبتان را عنوان میکنید، اعلام ننمایید که شما فردی دزد و کلاهبردار هستید و از پرداخت دین خود به نفع اینجانب خودداری میکنید.
ج: مطالب را در حداقل کلمات و جملات و بدون حواشی بیان کنید.
د: در به کار بردن الفاظ دقیق باشید و توجه داشته باشید که گاهی اشتباه در به کار بردن فقط یک کلمه میتواند فرد بزرگی را وارد کند، مثلاً وقتی مغازهای به طور امانی به کسی داده اید و قصد تان فقط کمک به او به مدت محدود بوده و پولی از او نگرفتهاید که اقرار نبوده بگیرید. اگر بنویسید شما نه تنها خیانت در امانت کردهاید و محل امانی را پس نمیدهید بلکه از بر و تصرف تاکنون اجارهبها را هم پرداخت نکردهاید. در این نوشته شما از یک سو به علت افترا و اشاعه اکاذیب قابل تعقیب خواهید بود و از سوی دگر به وجود رابطه استیجاری در محل کسب با طرف اعتراف نموده اید و برای او حق کسب و پیشه قائل شده اید و ملک را نمیتوانید تخلیه کنید مگر با پرداخت حق کسب و پیشه که این یک زیان عظیم خواهد بود که ناشی از کاربرد غلط کلمه اجارهبها به جای اجرت المثل است.
ه: در پایانه اظهارنامه بدون توضیح زیاد تصریح کنید که ارسال آن در صورت عدم همکاری اقدامات قانونی مقتضی را در پی خواهد داشت و کلیه خسارات هم از طرف وصول خواهد شد. منتهی مراتب اینکه در تنظیم متن اظهارنامه که اساسی ترین جای آن می باشد، نهایت دقت و امعان نظر صورت گیرد و حتیالامکان از وکلای دادگستری و مشاورین حقوقی میبایست کمک گرفته شود.

وکیل قاچاق در شیراز
درست مقابل اظهارات مخاطب در صورت تمایل، خلاصه جواب را مینویسید و در اینکه ملزم و موظف به دادن جواب میباشید یا نه؟ پاسخ منفی است و اکثر علمای حقوق و وکلا توصیه میکنند، در ستون پاسخ فقط نوشته شود و تکدیب میشود. ولی با توجه به مراتب فوق اگر شخص تمایل داشته باشد جواب اظهارنامه را بدهد احتیاج به تأمل و دقت زیاد دارد چرا که در همان لحظه که اظهارنامه ابلاغ میشود، شخص باید جوابش را بدهد بدون کمترین تحقیق و تفحص که این امر باعث اقرار مطالبی به ضرر خود خواهد شد. لهذا آقای بهمن کشاورز بر این باورند که در صورت امکان جواب اظهارنامه را ندهیم زیرا؛
در حضور مامور ابلاغ در ستون جواب مطالب خود را بنویسیم که این اقدام به چند دلیل اولا: مامور ابلاغ وقت زیادی به شخص مخاطب نمیدهد، ثانیا جواب دادن به چنین شکلی دقیق و حساب شده نیست.
طی اظهارنامه دیگر جواب اظهارنامه ابلاغ شده را بدهیم در این حالت در قسمت موضوع اظهرنامه خواهیم نوشت پاسخ اظهارنامه شماره………………………مورخ…………….
مستفاد از مطالعه مطالب کار عملی به نظر اینجانب جوان به اظهارنامه کاری بس مهم است و در نوشتن مطالب نهایت دقت و امعان نظر شود، در صورت قبول موضوع جوابی مختصر دال بر پذیرفتن مطالب مینویسیم ولی اگر دادن اظهارنامه به خاطر گرفتن اقرار به مطالبی واهی بدون داشتن دلیل است، هیچگونه جوابی نداده، یا مینویسیم کذب محض است و همچنین میتوانیم پس از دریافت اظهارنامه پاسخ نداده و متعاقباً پس از دقت و مطالعه روی موضوع اظهارنامه به شکل نامهای یا طی اظهارنامه دیگر پاسخ اظهارکننده را بدهیم که این مورد در هنگام ابلاغ قانونی بیشتر انجام میگیرد.
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] وکیل قاچاق در شیراز […]